AB İdari Yapı hakkında gerekli bilgilere ulaşmak için lütfen tıklayınız

Kuruluş Tarihi: 1993 (Maastricht Anlaşması ile)

Önceki Halleri: Avrupa Topluluğu, Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu

Üye Ülkeler : Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İngiltere

Resmi üyelik adayları: Hırvatistan, Makedonya, Türkiye

Resmi Dilleri: Bulgarca, Çekçe, Felemenkçe, İngilizce, Estonca, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Macarca, İtalyanca, Galce, Letonca, Litvanyaca, Lehçe, Maltaca, Portekizce, Rumence, Slovakça, Slovence, İspanyolca, İsveççe

GSYİH: 10.6 trilyon avro (2007)

Coğrafya

Birleşik yüzölçümü: 4.422.773 kilometrekare

En yüksek noktası: Mont Blanc (deniz seviyesinden 4,807 m)

Kıyı şeridi: 69.342 km

İklim: çeşitli (daha çok deniz, kıta ve Akdeniz)

Siyasi Sistem

Her üye ülkeden bir temsilcinin yer aldığı Avrupa Konseyi (AK) AB’nin en yüksek siyasi organıdır. Birlik başkanlığı altı ay süreyle dönüşümlü olarak üye ülkeler tarafından yürütülür. Ulusal liderlerden oluşan bir organ olarak başkanlık, bloğun politikaları ve kararlarında fiili nüfuz sahibidir.

Yürütme

Bloğun yürütme kolu AK’dir. Yasamayı başlatır ve AB’nin günlük faaliyetlerinden sorumludur. AK, her biri bir üye ülkeden gelen ve farklı bir politika alanından sorumlu olan 27 komisyon üyesinden meydana gelir.

Yasama

AB, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği Konseyi olmak üzere iki yasama organına sahiptir. Bunlar, yasa hazırlama ve çıkarmada birlikte çalışırlar.

Avrupa Parlamentosu üyeleri (APÜ’ler) her beş yılda bir AB ülkeleri vatandaşları tarafından doğrudan seçilirler. Her ülke sabit sayıda sandalye alır. Ülke bazında seçilmelerine rağmen, APÜ’ler siyasi eğilimlerine göre otururlar.

Avrupa Birliği Konseyi üye ülkelerin siyasi tartışmalardan sorumlu bakanlarını bir araya getirir.

Yargı/Hukuk sistemi

Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı AB’nin en yüksek mahkemesi olup, hukuki meselelerde kesin yetki sahibidir. Genelde üye ülkelerin açtığı davalara bakar. Asliye Mahkemesi adındaki daha düşük bir mahkeme de şahıslar ve şirketlerin açtığı davalara bakar.

1950 yılında, Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kurulmuştur. Avrupa Konseyi bünyesinde yer alan mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Anlaşmasının ihlal edildiği davalara bakar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir