Makedonlar 2009 yılında AB’ye vizesiz seyahat umut ediyorlar

AB’den gelen olumlu yorumlar, Makedonya’nın 2009 yılı içinde tam serbest bir vize rejiminin başlayabileceği yönündeki umutlarını yeşertti. Brüksel’in vize serbestleştirme konulu yol haritasının uygulanmasına ilişkin hazırladığı yakın tarihli bir raporda, belge güvenliği ve kaçak göçe karşı alınan tedbirler de dahil olmak üzere bir takım alanlarda önemli ilerlemeye işaret ediliyor.

Vize sorunu, yabancı büyükelçilikler önünde uzun kuyruklar halinde bekleyen başvuru sahiplerinin sık rastlanan bir manzara olduğu Makedonya’da önemli bir mesele. Bu yılın başlarında AB, bazı kategorilerdeki vatandaşlara vize muafiyeti getirerek onların çabuk ve ücretsiz bir şekilde vize almalarına olanak sağlamıştı. Yine de, çoğu kişi için bu süreç farklı belgeler ve uzun beklemelerin gerektiği karmaşık bir süreç olmaya devam ediyor.

Üsküp, AB standartlarını karşılama amaçlı bir takım adımlar attı. Geçtiğimiz yıl biyometrik seyahat belgeleri ve kimlik kartları çıkarıldı. Kişisel veriler artık daha iyi korunuyor. Blokla göç ve geri kabul konulu bir anlaşmanın hayata geçirilmesinde de önemli ilerleme kaydedildi.

Ancak sürecin tamamlanmasına daha çok var. Avrupa Komisyonu 2009 yılı başında ilerlemeyi izlemeye devam etmek amacıyla yeni bir değerlendirme yapılacağını duyurdu. Dışişleri bakanlığı da, bu rapordan sonra Makedonya’nın AB üye ülkelerinden yol haritasının gereklerinin yerine getirilmesi konusunda olumlu bir yanıt bekleyeceğini söylüyor.

Ülke blok içinde destek sağlama amaçlı çalışmalara başladı ve biraz başarı elde etti bile. Kasım ayında, Makedonya Meclisi Parlamenterler Komitesi üyeleriyle AB’li parlamenterler Üsküp’te ortak bir toplantı yaparak serbest vize uygulamasına verdikleri desteği dile getirdiler.

Makedonya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ivica Bocevski geçtiğimiz günlerde Paris’e giderek Fransa’nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Jean-Pierre Jouyet ile bir araya geldi. Görüşmede Jouyet, Makedonya da dahil olmak üzere Batı Balkanlar’ın AB entegrasyonuna destek veren güçlü bir açıklamada bulundu.

Bu arada Estonya dışişleri bakanı Urmas Paet de ülkesinin Makedonya ile serbest vize uygulamasına geçişe verdiği desteği ifade etti. Paet, bunun en geçn 2009’da gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/tr/features/setimes/features/2008/12/15/feature-02

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir